Blaser – Lastuamisnesteet ja leikkuuöljyt metallintyöstöön

Kiinnostaisiko työstäminen?
Blaser Swisslube jälleenmyyjäsi Edufix oy

Haluatko tehostaa tuotantoasi?

Ota käyttöön laadukas työstöneste

Säästö kone- ja valmistuskustannuksissa

• Paljon pidempi työkalun käyttöikä, pienemmän kulumisen ansiosta säästää aikaa ja rahaa

• Lastuamisnesteen yhteensopivuus koneen voiteluaineiden kanssa vähentää työstökoneen kulumista ja huoltotarvetta

• Hyvien huuhteluominaisuuksien ansiosta lastuamisnestettä menee vähemmän hukkaan lastujen ja kappaleiden mukana, mikä tarkoittaa alhaisempaa kulutusta

• Tuotteiden pitkäikäisyyden ansiosta koneen puhdistukseen nesteiden lisäykseen ja jätenesteiden hävitykseen liittyvät kulut pienevät.

Parempi koneistusjälki ja työstöarvot

• Blaser työstöneste ja sen hyvä voitelevuus pienentää kitkaa terän rinta- ja päästöpinnoilla parantaen teränkestoa ja syntyvää pinnanlaatua

• Vakaan ja hyvän koneistuslaadun ansiosta uudelleen työstettävien kappaleiden määrä on pienempi

• Vähäinen hylkykappaleiden määrä

• Optimaalisen käyttöasteen ansiosta kone on enemmän käytössä ja seisokkiajat ovat lyhyempiä

• Hyvän voitelevuuden takia parantuneet työstöarvot: Tuloksena tuottavampi, vakaampi ja luotettavampi koneistus

Ekologisempi ja käyttäjälle turvallisempi

• Blaser nesteiden pitkä käyttöikä vähentää hävitettävää jätettä

• Blaser raaka-aineiden valinnassa pyritään välttämään potentiaalisen riskin sisältävien aineiden käyttöä

• Blasocut konsepti, neste ilman bakterisideja, on todistanut toimivuutensa ja käyttäjäystävällisyytensä viimeisten 40 vuoden aikana

• Blaser lastuamisnesteillä on optimaalinen pH (ihokontaktit)

• Blaser testaa kaikki lastuamisnestetuotteensa ulkopuolisille puolueettomilla laboratorioilla mahdollisten ihoärsytysten varalta

Suuri vaikutus pienemmillä kustannuksilla

Kustannussäästöjä ja selkeitä etuja

Paljon hyviä ominaisuuksia

Oikein valittu lastuamisneste metallintyöstöön parantaa mm. koneistuslaatua, jolloin uudelleen työstettävien kappaleiden määrä on pienempi, mikä on eduksi sarjatuotannossa ja työstössä, joissa on pitkä työkiertoaika. Pidempi työkalujen käyttöikä, vähentyneet/lyhentyneet koneiden seisokkiajat, nopeammat työkalujen syötöt ja paremmat työstöarvot lisäävät kaikki osaltaan tuottavuutta ja näin tuovat säästöä kustannuksiin. Hyvien huuhteluominaisuuksien ansiosta lastuamisnestettä menee vähemmän hukkaan lastujen mukana, mikä tarkoittaa, että nestettä tarvitsee lisätä harvemmin.

Blaserin lastuamisnesteseen investoitu summa palautuu moninkertaisesti takaisin parantuneiden työstöarvojen ja lisääntyneen kapasiteetin myötä. Lastuamisnesteen kustannukset ovat vain noin 0,5 % kokonaiskuluista, mutta sen vaikutus työkappaleen valmistuskustannuksiin on jopa 95 %.

Selvää säästöä!

Lastuamisnesteen kustannukset kokonaiskuluista vain 0.5%
0.5%
Vaikutus työkappaleen valmistuskustannuksiin jopa 95%
95%

Blaserin hyötyjä

Katso itse, miten oikea lastuamisneste vaikuttaa työstettävän pinnan laatuun

blaser ennenblaser jalkeen
ennenjalkeen

Mikä neste tai öljy sopii minulle?

Työstönesteen valinta

Blaser asiantuntijasi auttaa aina oikean tuotteen valinnassa!
Millainen työstömateriaali ja -tapa?

Erilaiset työstömenetelmät ja kappalemateriaalit asettavat hyvin moninaisia vaatimuksia nesteiden työstönaikaisille ominaisuuksille; onko pääasiallinen tarkoitus jäähdyttää, voidella vai kenties poistaa lastuja? Tyypillisesti menetelmät, joissa on alhainen lastuamisnopeus, kuten kierteittäminen, kalvinta ja poraaminen, vaativat hyvää voitelevuutta. Suuren lastuamisnopeuden menetelmissä taas korostuvat enemmän nesteiden jäähdyttävät ominaisuudet. Samoin eri aihiomateriaalit asettavat hyvin monenlaisia vaatimuksia nesteiden voitelevuudelle, sekä paineen kestoa parantaville lisäaineistukselle ns. EP-lisäaineille.

Millainen on nesteen vaihtoväli?

Nesteen vaihtovälin pidentäminen vaatii nesteeltä hyvää mikrobiologista stabiilisuutta ja vuotoöljyjen kestokykyä. Jokaisessa työstökoneessa on käytössä erilaisia voiteluaineita (hydrauli-, johdevoitelu ja karaöljyjä), jotka ennemmin tai myöhemmin päätyvät lastuamisnestejärjestelmään pilaamaan lastuamisnesteen ominaisuuksia. Vuotoöljyjen pitoisuus lastuamisnesteessä voi nousta merkittäväksi ja siksi ei ole aivan sama, miten vuotoöljyt ja käytetty neste reagoivat toisiinsa. Tällöin on huolehdittava nesteiden ja öljyjen yhteensopivuudesta.

Ovatko ekologisuus ja käyttäjäystävällisyys tärkeitä?

Lastuamisnesteiden osalta ekologisuus asiat korostuvat, koska loppuun käytetyt nesteet ovat jätteitä, joiden hävittäminen on merkittävä kustannuserä. Tähän kuluerään voidaan vaikuttaa vähentämällä hävitettävän jätteen määrää käyttämällä pidemmän käyttöiän omavaa nestettä. Blaserin lastuamisnesteet ja leikkuuöljyt ovat ekologinen ratkaisu juurikin pidemmän käyttöikänsä vuoksi.

Yleensä puhtaat perusöljyt ovat varsin pitkäikäisiä ja stabiileja, mutta tilanne muuttuu oleellisesti, kun ne sekoitetaan veden kanssa emulsioksi tai synteettiseksi liuokseksi. Veden mukana nesteeseen tulee biokomponentti, joka tarjoaa otollisen kasvualustan erilaisille mikro-organismeille. Tästä syystä nesteet yleensä lisäaineistetaan ns. biosideillä (säilöntäaineilla), joilla estetään mikrobikasvua nesteessä. Usein käyttäjien mahdollisten iho-ongelmien taustalla on henkilökohtaisten ominaisuuksien lisäksi nesteessä käytetyt kemikaalit mukaan lukien bakterisidit. Markkinoilla on myös nesteitä, joissa ei ole käytetty bakterisideja, vaan niiden stabiliteetti on saavutettu luonnollisin menetelmin kasvattamalla nesteessä harmittomia bakteereja siten, ettei nesteessä ole elintilaa ns. ekologista lokeroa haitallisten bakteerien kasvulle. Tämä vaatii tarkkaa tietoa nesteen rakenteesta, bakteereista sekä niiden elinoloista.

Millainen on käytännön kulutus?

Erilaisten nesteiden välillä on suuria eroja käytännön kulutuksessa. Toiset lastuamisnesteet ja leikkuuöljyt vaativat reilusti korkeampaa tankkaus %:a kuin toiset. Toiset nesteet jäävät kiinni kappaleisiin ja syntyneisiin lastuihin kasvattaen kulutusta ja toiset taas huuhtoutuvat helposti pois. Tällöin erot hankintahinnassa voivat muodostua merkityksettömiksi, kun käytännön kulutusta ei luotettavasti pystytä ennalta arvioimaan. Kaikki tämä vaatii tietoa ja ymmärrystä käytössä olevasta työstökoneesta, sovelluksesta, nestejärjestelmästä ja siinä käytössä olevasta nesteestä, mikä lisää etenkin myyjäorganisaation antamien ohjeiden, neuvojen, palvelun ja tietotaidon merkitystä.

Asiaa lastuamisnesteistä

Asiantuntija-artikkelit

Vinkit

Vinkit - Lastuamisnesteiden käytöstä

Vinkit lastuamisnesteiden käytöstä

Blaserin lastuamisnesteet on kehitetty monelle eri teollisuussektorille.
Eri teollisuusaloilla materiaalit, työstötavat ja laatukriteerit vaihtelevat ja tämä asettaa monia vaatimuksia myös lastuamisnesteille.

Lataa tästä vinkit työyhteisösi käyttöön .pdf
Selaa esitettä

SOITA / CALL US
KARTTA / MAP