Blaser – Lastuamisnesteet ja leikkuuöljyt metallintyöstöön

Kiinnostaisiko työstäminen?
Blaser Swisslube jälleenmyyjäsi Edufix oy

Al-Mill Finland tankkaa koneet Blaser Synergy 735 synteettisellä lastuamisnesteellä

lastuamisnesteet-Al-Mill-Finland-Blaser-Synergy-735-edufix-synergy-2

Al-Mill oli Suomessa ensimmäinen konepaja, joka lähti testaamaan öljytöntä Synergy 735 lastuamisnestettä. Konekantana Al-Millilla on 4 pystykaraista työstökeskusta, joista 2 ovat ns. ”kuivina” varattu muovien työstöön ja 2 konetta alumiinisten kappaleiden koneistukseen. Alumiinin koneet tankataan Blaser Swisslube Synergy 735 synteettisellä lastuamisnesteellä. Al-Mill Finland Oy törmäsi ensimmäisen kerran Blaser Swissluben Synergy 735 synteettiseen lastuamisnesteeseen sosiaalisessa mediassa. Somesta löytyneiden runsaiden käyttäjien kehujen herättäessä kiinnostuksen, päätettiin Al Mill:issä ryhtyä valmistelemaan öljyvapaan synteettisen nesteen kokeilua.

Nyt päätöksen seurauksena alkanut ”nestekokeilu” on kestänyt jo hieman yli 3 vuotta ja
kokemukset Synergy 735:stä ovat hyvin positiivisia. Neste on tehnyt kaiken minkä on luvannutkin. Ilkka Lumme Al-Mill Finland Oy kehuu erityisesti nesteellä syntyvää pinnan laatua. ”Ero vanhalla nesteellä koneistettuihin kappaleisiin on silminnähtävissä ja nesteen käytön aikainen kulutus on vähäistä.
Koneiden päivittäiseen / viikoittaiseen puhdistukseen riittää, kun lastuamisnesteletkulla huuhtelee irtolastut alas lastutilaan ja kone on käytännössä puhdas. Poissa ovat perinteisen emulsioin käytöstä niin tutuiksi tulleet kuivuneet ”öljyiset tahmaantumiset” koneen pinnoilla. Jopa koneen työkalun vaihtaja työkaluineen on puhdas”, Ilkka Lumme jatkaa.

lastuamisnesteet-Al-Mill-Finland-Blaser-Synergy-735-edufix-synergy-3Synergy 735 on erinomaisesti yhteensopiva alumiinin kanssa

Al-Millin Synergy 735 kokeilu alkoi syksyllä 2019 ja on siis tätä kirjoittaessa jatkunut nestettä vaihtamatta jo hieman yli kolme vuotta, mikä olisi normaalille mineraaliöljy tai puolisynteettiselle nesteelle jo erittäin hyvä tulos. Saavutuksen arvoa nostaa erityisesti se, ettei Al-Millin Synergy 735 nestettä käyttäviä työstökoneita ole varustettu nestesuodatuslaitteilla tai vuoto öljyn poistoon tarkoitetuilla skimmereillä. Nesteen hoito ja ylläpito on siis ollut lähinnä tankkausylläpitoa ja valvontamittausten tekoa (väkevyys ja pH) sekä nesteen pinnalta vuoto öljyn manuaalista käsin poistamista.

Synergy 735 on erinomaisesti yhteensopiva alumiinin kanssa ja se on helppo puhdistaa kappaleista, jotta tuote tavoittaa korkeimmat vaatimukset pinnanlaadun ja puhtauden osalta. Tuote on suunniteltu alumiinin, titaaniseosten, teräksen, ruostumattoman teräksen, kupariseosten ja CFRP:n työstämiseen. Synergy 735 on, kuten tuotteen nimestäkin voi päätellä, synteettinen täysin öljytön veteen liukeneva lastuamisneste, jonka voitelevuus perustuu nesteen polaariseen molekyylirakenteeseen. Synergy 735 ei siis sisällä lainkaan öljyä, eikä siitä syystä myöskään emulgaattoria. Synergy 735 neste on ollut käytössä A-Mill:lla täysin stabiili, vailla mikrobitoiminnasta viitteitä antavasta pH:n laskusta.

Tyypillisesti lastuamisnesteiden mikrobiongelmat johtuvat siitä, että mikrobit pystyvät käyttämään ravintona nesteen sisältämiä perusöljyjä ja emulgaattoria. Synergy 735 ei sisällä kumpaakaan edellä mainituista, joten mikrobeilla ei ole nesteessä mitään ”syötävää”, eivätkä ne näin pysty siinä elämään ja viihtymään. Koska Synergy 735 on hyvin juoksevaa, se valuu hyvin pois lastuista ja työkappaleista, jolloin ei sitä juurikaan kulu hukkaan eli ”häviä järjestelmästä” lastujen eikä työkappaleiden mukana. Synergy 735:n käyttöväkevyytenä Al-Millissä on pidetty 8%, joka on pysynyt yllä 1,4% ylläpitotankkauksella.

» Katso tästä käyttöturvallisuustiedote

 


Al-Mill Finland Oy

Al-Mill Finland Oy Paraisilla on alumiinin ja muovin koneistukseen erikoistunut vuonna 1996 perustettu alihankintakonepaja. Al-Mill Oy koneistaa yksittäiskappaleita, protoja, sekä toistuvan pienerätuotannon, että sarjatuotannon komponentteja. Al-Mill toteuttaa asiakkaiden suunnittelemat osat prototyypistä tuotantosarjoihin.
Tyypillisimmät kappaleet ovat kooltaan alle 150x150x150. Erilaiset pintakäsittelyt anodisoinnista kultaukseen hoituu Al-Millin yhteistyökumppaneiden kautta.

 

 

SOITA / CALL US
KARTTA / MAP